Language:   

De geschiedenis van de soft mud technologie

Soft Mud

 

De soft mud technologie is een van de oudste technologieën voor de productie Softmud_2.jpgvan bakstenen.
De klei wordt zacht gemaakt door hem met water te mengen, waarna de baksteen wordt gevormd door de klei in een vormbak te werpen of te persen.

Om de baksteen gemakkelijk te kunnen ontvormen, rolt men de klei voor het werpen of persen door zand, of bezandt men de vormbak vooraf.

 

Tot in het midden van de negentiende eeuw werden soft mud bakstenen altijd met de hand gemaakt. Verscheidene bedrijven begonnen deze vormmethode te mechaniseren. Verschillende machines verschenen op de markt. Meestal mechaniseerden ze alleen het vullen van de vormbak, door de klei te persen. Alle andere stappen, zoals het bezanden of het ontvormen, gebeurden nog altijd met de hand.

Maar in de loop der jaren werden die andere stappen eveneens gemechaniseerd. In de tweede helft van de twintigste eeuw werd ook het werpen van de kladden gemechaniseerd. Bedrijven als Aberson, Hubert en De Boer kwamen met hun eigen systemen voor gesimuleerd handvormen op de markt.

Softmud_productie_in_text.jpg

 

De capaciteit van een moderne installatie kan tot 40.000 stenen per uur gaan. Deze bakstenen hebben identiek dezelfde aanblik als echte handgevormde stenen.

 

Als gevolg vande vormmethode verschillen soft mud bakstenen in bepaalde technische aspecten van bakstenen die met andere technieken gevormd zijn, zoals strengpersstenen of drooggeperste stenen.